Сите наши пакети се доставуваат до Македонија од нашиот централен Хоп Хоп Шоп во Република Србија. Доставата на пакетот до Македонија се врши преку ЕМС курирската служба. 

При испраќање на поштенски пратки, правилата за царинска постапка се различни во секоја земја во светот и зависат од многу актуелни прописи кои важат за увоз на пратки. Грубо, износот на единствената царинска стапка за царинење на поштенски пратки испратени од Србија во Македонија, за декларирани вредности на пратки над 30 евра (околу 1900 МКД) е 10%, додека данокот на додадена вредност во Македонија е 18%. Значи, некои од максималните трошоци што МОЖЕ да ви ги наплати вашата поштенска должност при увоз се околу 27-30% од вредноста на пратката. Можеби нема да ви наплатат ништо, можеби само нешто, а во најлош случај сè. Според нашето искуство, околу 25% од пакетите се предмет на царинење. До вредноста на пакетот до 30 ЕУР обично не се плаќа ништо.

Ова важи за сите онлајн продавници низ светот. Истото се случува кога нарачувате од големите интернет портали како Amazon, eBay, AliExpress итн. Оваа царинска постапка нема никаква врска со нас како продавач, туку е задолжителна поради локалните закони во земјите на дестинација. Секоја земја во светот има свои специфични увозни процедури, царини и даноци кои се применуваат при процесот на увоз. Понекогаш не треба да платите ништо, но понекогаш вашите царински органи ќе применуваат царинска и даночна стапка врз основа на вредноста на фактурата, што ќе предизвика дополнителни трошоци. Овие пари одат во вашата земја и немаат никаква врска со нас како продавач. Вие ни ја плаќате цената прикажана на нашата веб-страница, односно вкупната цена на артикалот + трошоците за испорака и за тоа ви испраќаме фактура на вашата е-пошта и уште една копија од фактурата на хартија со вашиот пакет и други документи како враќање форма.

Овие тарифи и даноци никогаш не се премногу високи, затоа не грижете се.

Ако треба да платите увозни давачки и/или дополнителни давачки и даноци на продажба, ќе платите на курир по приемот на пакетот или ќе бидете поканети да дојдете во вашата локална пошта во зависност од услугата за испорака што сте ја избрале при нарачката.

Ако имате какви било прашања или барања во врска со данокот, ве молиме контактирајте ја нашата е-пошта за услуги на клиентите: [email protected]